Aed netwerk

Het netwerk van Automatische Elektronische Defibrillatoren (het AED-netwerk) in Barneveld is bijna compleet. Dat betekent, dat in de wijken AED-apparatuur is aangebracht en vrijwilligers zijn opgeleid. Automatische Elektronische Defibrillatoren zijn technische hulpmiddelen om mensen met een hartstilstand snel te kunnen reanimeren. De ervaring leert, dat de aanwezigheid van AED-apparatuur mensenlevens kan redden.

 

Het AED-netwerk werkt als volgt:
Als er bij de ambulancedienst een melding komt voor reanimatie, worden de opgeleide wijkbewoners via een sms-alert opgeroepen. Zij gaan zo snel mogelijk naar de opgegeven locatie en maken gebruik van de AED om te proberen het weggevallen hartritme terug te krijgen.

 

Inzet AED-netwerk gaat via noodnummer 112

Niet iedere inwoner weet overigens, hoe het AED-netwerk moet worden ingeschakeld bij een reanimatie. Het AED-netwerk is bij wijze van proef in een groot aantal wijken en dorpen aanwezig. Inwoners denken vaak, dat zij zelf het AED-apparaat moeten halen en dat vrijwilligers moeten worden gebeld. Dat is niet de goede procedure.

 

De juiste procedure is:

  • Bel bij een reanimatie zo snel mogelijk het alarmnummer 112
  • Vraag als u de meldkamer aan de lijn krijgt naar de ambulancedienst. Vergeet niet de locatie door te geven
  • De meldkamer schakelt niet alleen de ambulance en de First Responder Brandweer in, maar zorgt er ook voor, dat de vrijwilligers in de wijk of het dorp met het AED-apparaat ter plaatse komen. De inschakeling van de vrijwilligers en het AED-apparaat gebeurt overigens alleen in die dorpen en wijken waar de voorziening op korte afstand beschikbaar is

 

Meer informatie is te vinden op de website van de Gemeente Barneveld.