Politiebureau 's middags weer open vanaf 30-11-20

BARNEVELD Het Barneveldse politiebureau in het Hulpverleningscentrum (HVC) aan de Nijkerkerweg gaat vanaf eind november na zes jaar middagsluiting elke werkdag weer \\\'s middags open. Ook op de dinsdagavond is het bureau straks open. Daar tegenover staat sluiting op zaterdagochtend.

Wouter van Dijk

Dat is het resultaat van nieuwe gesprekken tussen politie en burgemeester Asje van Dijk. Hiermee draait de politie een besluit uit 2009 terug en kunnen Barnevelders voortaan ook \\\'s middags weer persoonlijk aangifte doen bij een agent. Vooral het argument dat er geregeld mensen voor een gesloten deur staan, terwijl duidelijk zichtbaar agenten aanwezig zijn, heeft de politie doen besluiten de openingstijden te verruimen.

,,Een heel goede zaak\\\", reageert wijkagent Nico van Maanen. ,,Inderdaad komen er nog geregeld mensen aan de deur buiten de officiële openingstijden. Volgens de regels kunnen we ze niet te woord staan, maar dat strookt soms ook niet met je gevoel. Als ik aan de blik in iemands ogen zie dat er echt iets ergs aan de hand is, doe ik wel open, maar feitelijk is dat tegen de regels. Dus deze verruiming is een goed plan.\\\"

ORGANISEREN Het is volgens hem vooral een kwestie van organiseren. ,,\\\'s Middags zijn er agenten aan het werk in het bureau. Wat je nu moet borgen, is dat zij er ook de middag zitten. Bij eventuele calamiteiten vraagt dat dus uiteindelijk extra inzet. En als er echt iets groots aan de hand is, snappen bezoekers wel dat we even niet aanwezig zijn.\\\"
Ook de dinsdagavond van 17.00 tot 19.00 uur gaat het bureau straks open. Dit terwijl een proef in het eerste halfjaar van 2013 op de woensdagavond tot weinig belangstelling leidde. Van Maanen: ,,Ik denk dat de dinsdag een betere avond is, ook omdat dan het gemeentehuis open is. Van daaruit wordt vaak verwezen naar het politiebureau, bijvoorbeeld wanneer het gaat om verloren en gevonden voorwerpen. Bovendien is op deze avond het politiesteunpunt in Voorthuizen gesloten.\\\"

ZATERDAG Wat tegenover de verruiming doordeweeks vanaf begin december wegvalt, is de openstelling op zaterdagochtend. In de afgelopen periode werd het bureau op deze ochtend door gemiddeld één Barnevelder per zaterdag bezocht. ,,Dat klopt\\\", zegt wijkagent Nico van Maanen. ,,De belangstelling is dan inderdaad laag, dus ik snap deze keuze wel.\\\"
Een argument van de politie om in 2009 te besluiten het bureau doordeweeks alleen nog \\\'s ochtends open te stellen, was de toename van aangifte via internet. ,,Ook dat zien we steeds vaker gebeuren, dat is ook prima\\\", zegt Van Maanen. ,,Maar daarnaast blijft persoonlijk contact in sommige situaties van belang. Als iemand hier aangifte komt doen, haal ik uit zijn doen en laten of zijn gezichtsuitdrukking meer informatie, naast de feitelijke aangifte. Op die manier is voor agenten de urgentie in bepaalde zaken soms beter in te schatten.\\\"

KENTERING Plaatselijk Belang Barneveld is blij met deze ,,verbetering\\\", reageert voorzitter Carl Koetsier. Deze belangenvereniging reageerde eind 2009 verontwaardigd op de middagsluiting en stuurde daarover een brandbrief richting de gemeenteraad, waarna een brede politieke discussie hierover startte. Dit leidde tot onder meer gesprekken over meer blauw op straat, de pilot op de woensdagavond en de politiepost in Voorthuizen.
Koetsier: ,,Het is goed dat de situatie nu weer iets verbetert. Meer in het algemeen maken we ons als belangenvereniging zorgen over een kentering in de maatschappij. We hebben het gevoel dat steeds meer basisvoorzieningen en faciliteiten op het gebied van veiligheid en zorg verder van de burger af komen te staan. Juist omdat de burger hier zo veel zelf doet, bijvoorbeeld met beveilging op bedrijventerreinen of WhatsAppgroepen in de wijken, lijkt het wel of we hiervoor \\\'gestraft\\\' worden doordat landelijke budgetten voor veiligheid meer naar de plaatsen gaan met hogere criminaliteitscijfers. Dat zou niet de bedoeling moeten zijn.\\\"

De feitelijke openingstijden van het politiebureau vanaf maandag 30 november zijn: elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur en dinsdagavond van 17.00 tot 19.00 uur. Aangifte doen kan daarnaast altijd digitaal. De politie is ook telefonisch bereikbaar, via 0900-8844.


[Bron: Barneveldsekrant.nl]

 

Nieuws

Klompenpaden in de gemeente Barneveld

WIST U DAT: er binnen de gemeente Barneveld meerdere Klompenpaden zijn aangelegd?

Geniet van het mooie buitengebied via een van de afwisselende Klompenpaden.


Bekijk het Terbroeksepad
Bekijk het Glindhorsterpad
B...

>> Lees verder